tools

Toekomstig koerskanaal®: hoe gebruik je het?

De waarde van een aandeel

Je klopt de beurs alleen systematisch door kwaliteitsaandelen te kopen als ze ondergewaardeerd zijn en ze te verkopen als ze overgewaardeerd zijn. Met het Toekomstig koerskanaal® beschik je voor het eerst over een instrument dat op elk moment aangeeft of een aandeel goedkoop of duur is.

Je ziet voor elk aandeel onmiddellijk het stijgingspotentieel voor de volgende 5 jaar.

Toekomstig koerskanaal

De lijnen van het Toekomstig koerskanaal®

We gaan iets verder in op de lijnen die het Toekomstig koerskanaal® begrenzen.

  • Bovenste lijn: geeft aan boven welk niveau een aandeel te ver boven zijn waarde noteert (en dus te duur is) en je het best verkoopt. Je moet uiteraard niet wachten tot de koers dit niveau bereikt. Op een bepaald moment wordt de koers immers teruggeroepen naar de waarde. Hoe meer de koers de bovenste lijn van het Toekomstig koerskanaal® nadert, hoe meer je moet overwegen om te verkopen. De bovenste lijn krijgt de waarde 2 in de 'positie Toekomstig koerskanaal®', terug te vinden in de FVI-TOP50.
  • Aslijn: geeft de huidige en de waarschijnlijke evolutie van de waarde van het aandeel weer. Staat de koers boven de aslijn, dan is het aandeel overgewaardeerd. Staat de koers onder de aslijn, dan is het aandeel ondergewaardeerd De denkbeeldige aslijn krijgt de waarde 1,5 in de 'positie Toekomstig koerskanaal®', terug te vinden in de FVI-TOP50.
  • Onderste lijn: geeft aan boven welk niveau een aandeel te ver onder zijn waarde noteert (en dus goedkoop is) en je het mag kopen. Houd hierbij rekening met de koerstrend (zie volgend punt). De onderste lijn krijgt de waarde 1 in de 'positie Toekomstig koerskanaal®', terug te vinden in de FVI-TOP50.

Het Toekomstig koerskanaal® geeft je alle nodige signalen om te kopen als aandelen ondergewaardeerd zijn en terug te verkopen als ze overgewaardeerd zijn.

Wanneer koop je best een aandeel?

Ondergewaardeerde aandelen zijn te goedkoop in vergelijking met hun waarde. Je weet nooit op voorhand hoe laag de koers verder zakt. Speel dus op zeker en koop pas op het moment dat de koersen terug beginnen te stijgen. Je betaalt dan iets meer dan op de koersbodem, maar je neemt minder risico en toch het grootste stuk van de stijging mee.

Angsthazen en niet-geïnformeerde beleggers blijven hun aandelen dumpen, waardoor de koersdaling niet stopt op het moment dat een aandeel onder de onderste lijn van het Toekomstig koerskanaal® gaat. De golfbeweging en het verband tussen koers en waarde op langere termijn trekken de koersen op een bepaald moment echter terug omhoog.

Wanneer verkoop je best een aandeel?

Kwaliteitsaandelen kunnen jaren sterk blijven stijgen, maar dat is eerder de uitzondering. Net als aan een daling, komt ook aan een stijging een einde. De koers wordt uiteindelijk teruggetrokken naar de waarde.

Een daling ben je beter voor. Vermijd dus het meest risicovolle gedeelte van een stijging, namelijk wanneer ze verzwakt en de kans groter wordt dat ze omslaat. Op dat moment verkoop je beter en investeer je terug in andere, ondergewaardeerde aandelen. Je mist misschien een stuk van de stijging, maar je verkleint je risico. Het grootste gedeelte van de stijging is zo met zekerheid binnen.

Een overgewaardeerd aandeel, met koers boven de as van het Toekomstig koerskanaal®, ruil je dikwijls beter in voor een ander aandeel met een groter stijgingspotentieel. Je profiteert zo van de sterkste stijging en laat de zwakkere groei liggen.

Hoe meer de koers van een aandeel de bovenste lijn van het Toekomstig koerskanaal® nadert, hoe kleiner het stijgingspotentieel wordt. De sterkste groei is al meegenomen. Er is veel kans dat er op dat moment andere aandelen met een groter stijgingspotentieel beschikbaar zijn. Wanneer deze onder het Toekomstig koerskanaal® noteren en terug beginnen te stijgen, wordt het interessant om je geïnvesteerde bedrag te switchen naar deze aandelen. Houd wel rekening met de transactiekosten.

Op deze manier blijf je in de markt en geniet je van de sterkste koersstijgingen.

Kopen of verkopen: houd ook rekening met de markt

In een stijgende markt komt er een tijdstip dat de meeste aandelen bovenaan het Toekomstig koerskanaal® staan. Je verkoopt dan best bepaalde aandelen en stapt gedeeltelijk over naar obligaties of andere beleggingen.

Het omgekeerde is ook waar. Staan de meeste aandelen onder het Toekomstig koerskanaal® in een dalende markt? Dan is het tijd om geleidelijk aan meer aandelen te kopen en obligaties en andere beleggingen te verkopen.

Gezond verstand

Beleggen in aandelen doe je op eigen risico. Steun dus op feiten en tools om je winstkansen te vergroten. Gebruik de hier opgebouwde basiskennis op IRvalue.com. De fundamentele beoordeling en andere elementen die een koop- of verkoopmoment suggereren, dienen niet als individueel advies. Investeer volgens je eigen beleggersprofiel: aanvaardbaar risico, termijn waarop je belegt, beleggingsdoel, ervaring en persoonlijke voorkeur. Je bank of broker verplicht je om een persoonlijk beleggersprofiel te bepalen voor je aandelen kunt kopen.